Most Khaju se nalazi u provinciji Isfahan u Iranu. U vrijeme kada je izgrađen, on je služio i kao most preko rijeke Zajande, ali i kao brana, zgrada i mjesto na kome su se organizovala javna okupljanja. On je predstavnik vrhunca persijske arhitekture za vreme dinastije Safavid.



Ovaj most izgrađen je negdje između 1650. i 1667. godine, za vrijeme šaha Abasa II iz dinastije Safavid. Most ima 23 luka i njegova ukupna dužina je 105m, dok je širina prolaza između 14m i 20m. Ove veličine i jačine, most je u to vrijeme bio dovoljno jak da ukroti rijeku, a širina prolaza od 7.5m omogućavala je ljudima da se na njemu i okupljaju.



Khaju most ima dva nivoa: gornji i donji. Gornji je svojevremeno služio konjima i zaprežnim vozilima, a donji je bio mirniji, namjenjen šetnjama prolaznika. I danas, niži deo mosta je dostupan pješacima i prolaznicima i ostaje mjesto na kome možete stati, odmoriti se i uživati u pogledu na rijeku ili zalazak sunca. Na zapadnoj strani postoje stepenice kojima se silazi do vode, gdje su se ljudi najčešće kupali i prali veš.



Unutrašnjost ovog mosta možda je čak ljepša od njegove veličanstvene spoljašnosti. On obiluje slikama i raznim radovima, originalima iz XVII veka, koje i dan-danas možete vidjeti. U srcu mosta je osmougaoni paviljon, koji je nekada služio šahu kao mjesto za predah, na kome bi satima sjedio sa svojim slugama i uživao u pogledu. Danas je tamo nekoliko čajdžinica i galerija.



Most je bio renoviran prvi put u drugoj polovini XIX veka i tada nije bio mnogo promjenjen. I danas se na njemu vrše radovi.


wannabemagazine.com







Post a Comment




 
Top